Ένα Χωραφάκι στο Οποίο Αξίζει να Επενδύσεις

Το xorafaki.gr στο Νηστικό Αρκούδι
H ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη συνυπολογίζει τον χρόνο που θέλεις να διαθέσεις, τον τύπο εργασίας που θέλεις να βάλεις συν όλα τα κόστη σου (κρυφά ή φανερά).
Νηστικό Αρκούδι

Ένα Χωραφάκι στο Οποίο Αξίζει να Επενδύσεις

Πράσινης επιχειρηματικότητας συνέχεια και σειρά έχει μια επίσης καινοτόμα συμβουλευτική επιχείρηση. Το όνομα αυτής, Χωραφάκι.  Τι κάνει το Χωραφάκι με δυο λόγια;  Θίγει την πανσπερμία μικρών αγροτικών ιδιοκτησιών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αρκετά αποδοτικές και προσφέροντας μια σειρά υπηρεσιών, προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να ξεκινήσουν να τις καλλιεργούν. Για να μάθουμε ακριβώς τη διαδικασία που προτείνει το Χωραφάκι απευθυνθήκαμε στον Γιώργο Πανταζόπουλο, ο οποίος και μάζεψε μαι σοδειά πληροφορίες και τις μοιράστηκε μαζί μας.


ΝΑ: Τι ακριβώς είναι το Χωραφάκι;
Το Χωραφάκι είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που σε βοηθάει στα πρώτα και τα επόμενα βήματά σου, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων σου. Επίσης, ενημερώνει (κυρίως) τον νέο αγρότη με σχετικά θέματα που τον αφορούν.

ΝΑ: Πώς ξεκίνησε το Χωραφάκι;
Τα τελευταία δύο χρόνια μας πλησίαζε κόσμος που ήθελε πρακτικούς τρόπους να αξιοποιήσει τη γη του. Κάναμε έρευνα για να βρούμε λύσεις στο πώς η τεχνογνωσία 13 ετών που έχει η Lotus Business Consulting στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση της γη τους, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα είτε στα πρώτα τους βήματα ως επαγγελματίες αγρότες.
Κάναμε πολλά πιλοτικά πραγματικά παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή φόρμουλα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το χρήστη της υπηρεσίας. Έτσι, πήρε μορφή το www.xorafaki.gr.

ΝΑ: Πώς ακριβώς λειτουργεί το Χωραφάκι;
Βήμα 1ο:   Αφού επιλέξει ο χρήστης ποια υπηρεσία του ταιριάζει και προχωρήσει στην αγορά της, λαμβάνει στο email σου ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο. Οι πληροφορίες του μας βοηθούν να θέσουμε ακριβώς το πλαίσιο που θέλει και μπορεί να κινηθεί, σύμφωνα με το budget που έχει, το χρόνο που θέλει να αφιερώσει και τις ιδιαίτερες ανάγκες της γης του.
Βήμα 2ο: Στέλνει χώμα από το χωραφάκι του:  Χρειαζόμαστε το δείγμα εδάφους,  για να εξετάσουμε με ακρίβεια τις ιδιαίτερες ανάγκες της γης του.
Βήμα 3ο: Πάρε την μελέτη σου: Από τη στιγμή που στέλνει τις πληροφορίες, μια μεγάλη ομάδα top γεωπόνων, οικονομολόγων κι επιστημόνων τροφίμων ενεργοποιείται για κάθε περίπτωση. Αναλύει τα δεδομένα του και χτίζει την καλύτερη δυνατή και πιο κερδοφόρα λύση.

Η Μελέτη που παίρνει στα χέρια του περιλαμβάνει:
Τι πρέπει να κάνει βήμα – βήμα
3 προτάσεις για καλλιέργειες, προσαρμοσμένες στις δικές του ανάγκες
163 πρακτικές κι έξυπνες συμβουλές για την καλλιέργεια του
20+ συγκριτικούς πίνακες απόδοσης και εμπορικής διάθεσης καλλιεργειών
Ανάλυση οικονομικών στοιχείων, ακριβή υπολογισμό κόστους και κέρδους
Τον κύκλο εργασιών για όλο τον χρόνο
Ένα «Γλωσσάρι» για να κατανοήσει τους επιστημονικούς όρους και το «Χωραφάκι trivia»  για ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες που προτείνουμε.
Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η υποστήριξη από έναν γεωπόνο είναι απαραίτητη από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις την καλλιέργεια. Ο γεωπόνος, όμως, δίνει μόνο το τεχνικό κομμάτι και για συγκεκριμένες καλλιέργειες που έχει εμπειρία. Δεν σου καλύπτει το πιο σημαντικό: σε συμφέρει η επένδυσή σου; Μέσα από τις υπηρεσίες που σου προσφέρει το xorafaki.gr, παίρνεις στα χέρια σου μια ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη από την ομάδα επιστημόνων της Lotus Business Consulting που απαρτίζεται από γεωπόνους, οικονομολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και μάρκετινγκ. Η μελέτη συνυπολογίζει τον χρόνο που θέλεις να διαθέσεις, τον τύπο εργασίας που θέλεις να βάλεις συν όλα τα κόστη σου (κρυφά ή φανερά).

ΝΑ: Σε ποιους απευθύνεται η υπηρεσία σας; Τι ανταπόκριση έχει;
Σε όλους όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τη γη τους, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα είτε ως full time απασχόληση, κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη γη ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα. Υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που ασχολείται με τη γη και δεν είναι ικανοποιημένη από την απόδοση της ήδη εγκατεστημένης καλλιέργειας και ψάχνει νέους τρόπους αξιοποίησης της.
Στους 6 μήνες λειτουργίας μας πάνω από 450 άτομα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, εκ των οποίων οι 150 έχουν πρόθεση τη σοβαρή ενασχόληση τους με την αγροτική παραγωγή.
Υπάρχει μια κοινότητα περίπου 2.000 άτομα με τα οποία επικοινωνούμε καθημερινά μέσω social media και του site, η οποία αυξάνεται συνεχώς. Μέσα από εκεί ακούμε τις απόψεις τους και τις ιδέες τους σε σχέση με την αγροτική ενασχόληση.
Το site μας δέχεται περίπου 4.000 νέους επισκέπτες τον μήνα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

ΝΑ: Νικάμε τελικά τα στερεότυπα σχετικά με την ενασχόληση με τη γεωργία (συνταξιούχος, κάτοικος αγροτικών περιοχών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου);
Το 65% των ατόμων που επικοινωνούν με το xorafaki.gr είναι από την Αθήνα και ακολουθούν οι πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο. Ο πυρήνας είναι ηλικίας 25-45 ανεξαρτήτου φύλλου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Τα συγκεκριμένα στερεότυπα σπάνε σταδιακά, και σε αυτό συμβάλλει η παρατεταμένη ανεργία που οδηγεί τους ανθρώπους να βρουν τρόπους καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας τους, όπως μια μη αξιοποιήσιμη γη. Οι πανελλαδικές έρευνες δείχνουν την τάση της στροφής των νέων προς τη γεωργία, υπάρχει όμως ένα 21,3% νέων αγροτών που δεν έκανε καμία έρευνα πριν ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Το xorafaki.gr εκπαιδεύει τους νέους αγρότες στο να δουν την νέα ενασχόληση τους σαν επένδυση, η οποία για να αποδώσει χρειάζεται μια ξεκάθαρη κεντρική ιδέα, καλή έρευνα από πριν και business plan. Ό,τι θα έκανε δηλαδή κάποιος που θέλει να ανοίξει μια νέα επιχείρηση.

 

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι

Μοιράσου το